Bami wordt ook wel eens geschreven als bamie of bahmi. In al deze gevallen wordt een Chinees voedingsmiddel bedoeld. Het woord komt voort uit de Minnanyu-taal, wat een Chinese taal is. “Ba” of “bak” betekent vlees en omvat het eerste deel van het woord. Het tweede deel van het woord bestaat uit het woord “mie” en dit staat voor noedels die van tarwe gemaakt zijn. Eigenlijk betekent bami dus iets als tarwenoedels die geschikt zijn voor vleesgerechten. Ook in Thailand, Maleisië en Indonesië wordt met bami tarwenoedels bedoeld. En nog een leuk weetje: via de Maleisische taal, dat is de taal van voormalig Nederlands-Indië, is het woord bami in het Nederlands terecht gekomen.
Nederlandse bami
In het Nederlands wordt met het woord bami ook geregeld bami goreng aangegeven. Dat is gebakken bami met meestal ei, groenten, garnalen of vlees en eventueel andere smaakmakers eraan toegevoegd. Goreng is een Maleisisch en Indonesisch woord en betekent gebakken. In Nederland wordt dit woord vaak gebruikt om alle bekende vormen van mie die gebakken is aan te geven. Dan gaat het ook om Thaise en Chinese varianten. Aziatische bami smaakt toch wel heel anders dan de in Nederland gebruikelijke noedels. Denk dan aan smaak, maar ook aan textuur.
Chinese bami en bami uit Singapore
In de keuken van China wordt bami regelmatig gegeten in soepen. Van de Kantonese keuken ken je wellicht het gerecht “cha siew thong mien”. Dit is een soep die bestaat uit geroosterd, zoet varkensvlees en natuurlijk uit mie noedels. In Singapore is het gerecht “hokkien bihoen mie” alom bekend. Dit is een soep met zowel tarwenoedels ofwel mie als rijstvermicelli ofwel bihoen. De soep ruikt sterk en bevat garnalen.
Het verband met Suriname
Toen de Javanen uit het land Indonesië naar Suriname trokken, is ook het gerecht bami goreng met hen meegekomen. Surinaamse bami goreng kent een specifiek eigen mengsel van specerijen en kruiden. Het is vrij donker gekleurd en heeft een specifieke eigen smaak. Hierbij wordt gebruik gemaakt van trassi, wat erg belangrijk is voor dit gerecht. Trassi is een garnalenpasta. Chinezen, Creolen en Hindoestanen hebben de samenstelling ervan voor een groot deel bepaald. Surinaamse bami goreng komt meestal op je bord gecombineerd met losi-foroe ofwel geroosterde kip of een ander vleesgerecht. Verschillende bijgerechten worden er ook bij geserveerd. Denk dan aan Madame Jeanette, ei-sliertjes, Surinaams zuurgoed en gebakken banaan.