Gezond buikvet verliezen met een koolhydraatarm dieet

Veel mensen hebben last van overtollig buikvet en willen daar graag vanaf. Er zijn verschillende manieren om af te vallen en overal zitten wel voor- en nadelen aan vast. Met sommige diëten val je snel af, maar zijn niet zo goed voor de gezondheid. Bij andere diëten is het juist een lang traject, maar met een duurzamer resultaat. Bij het ene dieet kan je wél ‘normale’ maaltijden eten en bij andere diëten absoluut niet. De meeste mensen willen graag snel hun buikvet verliezen, maar houden daarbij geen rekening met de effecten op de gezondheid of met het JoJo effect. Een koolhydraatarm dieet is een voorbeeld van zo’n duurzaam dieet. In dit artikel vindt u meer informatie over een koolhydraatarm dieet en de voor- en nadelen hiervan.

Wat is een koolhydraatarm dieet

Bij een koolhydraatarm dieet neemt u minder koolhydraten op in uw voedingspatroon. Het blijft belangrijk dat u de koolhydraten niet helemaal schrapt van uw menukaart, want koolhydraten blijven een belangrijke bron van energie. Koolhydraten zijn, wat ze noemen, snelle verbranders, in tegenstelling tot eiwitten. Dit houdt in dat na inname van koolhydraten er in korte tijd veel energie wordt geleverd aan uw lichaam. Eiwitten daarentegen, zorgen voor een constante stroom van energie.

Een lichaam kan bezig zijn met vet verbranden of vet opslaan, niet allebei tegelijk. Doordat de koolhydraten zorgen voor een korte boost aan energie, slaat het lichaam meer vet op dan dat er verbrand wordt. Door minder koolhydraten en meer eiwitten te eten, koolhydraatarm dieet, kan het lichaam meer bezig zijn met het verbranden van vet dan met het opslaan van vet.

Eiwitten vs. koolhydraten

De twee soorten bronnen van energie waar we het nu over hebben zijn koolhydraten en eiwitten. Koolhydraten worden ook wel ‘suikers’ genoemd. Dit betekent niet dat koolhydraten alleen in suiker zit, maar ook in veel andere producten. Koolhydraten maken je dus dik en om af te vallen wordt een koolhydraatarm dieet aangeraden. Koolhydraten kunnen ook in uw voordeel werken. Bijvoorbeeld net voor het sporten kunnen koolhydraten van pas komen. De korte energie-boost zorgt ervoor dat u kunt optimaal kunt presteren. Het is hier wel belangrijk dat u voor de gezonde koolhydraten kiest, zoals fruit, en niet voor bijvoorbeeld snoep. Eiwitten zijn daarentegen goed voor dagelijks gebruik en voor het herstellen na het sporten.

Snelle koolhydraten en langzame koolhydraten

Naast verschillende energiebronnen zijn er ook nog verschillen in koolhydraten. De twee hoofdlijnen zijn snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. Snel buikvet verliezen gaat een stuk sneller als u alle vormen snelle koolhydraten vermijdt. Snelle koolhydraten zitten vooral in producten met veel toegevoegde suikers, als snoepgoed en frisdrank. Daarnaast ook in bewerkte producten van het land, zoals: aardappelen en witte rijst. Langzame koolhydraten zijn te vinden in de onbewerkte producten, zoals: fruit, groente en noten. Bij een koolhydraat arm dieet is het belangrijk dat niet alle koolhydraten worden verwijdert uit het voedingspatroon. Dit is immers slecht voor de gezondheid. Om toch bewust om te gaan met de koolhydraten is het ten zeerste aan te raden om alleen langzame koolhydraten te eten.

Stimuleren van vetverbranding

Bij een koolhydraatarm is het niet per se nodig om te gaan sporten. Dit komt doordat er überhaupt minder calorieën binnen komen dan dat er verbrand worden en dat eiwitten een geleidelijke stroom aan energie afgeven. Echter wanneer u nog sneller af wilt vallen is het wel aan te raden om bij dit dieet te gaan sporten. Het hoeft geen intensieve sport te zijn, maar beweging is altijd goed. Naast dat dit de snelheid van het afvallen bevordert, is sporten natuurlijk erg gezond. Ook zal het sporten ervoor zorgen dat het resultaat duurzamer is.

Voordelen van koolhydraatarm dieet

Afvallen door middel van een koolhydraatarm dieet heeft verschillende voordelen. Het grootste voordeel van het volgen van een koolhydraatarm dieet is het snelle afvallen. Vaak wordt snel afvallen geassocieerd met een dieet dat slecht is voor de gezondheid. Echter is dit bij een koolhydraatarm dieet niet het geval, wat het tweede voordeel is van dit dieet. Een ander voordeel aan dit dieet is dat u weinig hongergevoel zal ervaren. Dit komt doordat de koolhydraten vervangen zullen worden door eiwitten. De eiwitten zorgen voor een langzame afbraak, waardoor u een lange tijd een verzadigd gevoel houdt. Een koolhydraatarm dieet zorgt voor een duurzaam effect en het JoJo effect zal niet toeslaan. Met dit dieet is het hoofddoel niet alleen snel afvallen, maar ook een nieuwe leefstijl opbouwen. Door het constant eten van eiwitten in plaats van koolhydraten, zal de behoefte naar ‘suikers’ een stuk minder worden.

Bron mede mogelijk gemaakt door: https://www.afvallenexperts.nl/koolhydraatarm-dieet/