Het belang van een gehoor test

Goed horen is enorm belangrijk. Sociale contacten vormen zonder een goed gehoor een enorme uitdaging. Je wil je familie en vrienden immers goed begrijpen. Het gehoor verslechtert heel geleidelijk aan, het is daarom belangrijk dit op regelmatige basis te laten testen. Dankzij een gehoor test kan je meteen actie ondernemen indien dit nodig is. Maar waar vind je een betrouwbare gehoortest?

Audiometrie

Hoor je je deurbel niet of versta je je vrienden minder goed aan de telefoon, is dit meestal een ernstige aanwijzing van een gehoorprobleem. In dit geval is het aan te raden meteen een audicien te raadplegen. De oorspecialist zal een audiometrie, de meest betrouwbare hoortest, uitvoeren. Tijdens deze test krijg je een koptelefoon op. Je zal verschillende tonen te horen krijgen. De tonen zullen afwisselen in hoogte en volume en worden afwisselend in het linker- en rechteroor afgespeeld. Telkens je de toon goed kan horen, druk je op een knop. Zo wordt het meteen duidelijk hoe goed je met elk oor nog kan horen. Blijk je slechthorend te zijn, zal de specialist verder onderzoek inplannen om na te gaan of je een gehoorapparaat nodig hebt.

Online test

Wil je je gehoor snel een eenvoudig controleren, kan je zelf een online gehoortest uitvoeren. Een online gehoortest is gratis en werkt ongeveer op dezelfde manier als een test bij de oorspecialist. Online gehoortesten zijn natuurlijk minder nauwkeurig en dus minder betrouwbaar. Blijkt uit een online test dat je eventueel gehoorbeschadiging hebt opgelopen, is het aangeraden een audicien te contacteren voor een uitgebreid onderzoek.

Oudere leeftijd

Vanaf je vijftigste verjaardag is het slim jaarlijks een hoortest te laten uitvoeren. Is je gehoor nog steeds in orde, zal je professioneel advies krijgen over hoe je je gehoor goed kan verzorgen en zelfs eventueel kan verbeteren. Zo ben je zeker dat je nog volop van je sociale leven kan blijven genieten.

Controleer je gehoor voor het te laat is

Niemand zit op een hoorapparaat te wachten. Het gehoor is echter ingewikkeld en het is moeilijk eventuele beschadiging om te keren. Vermoed je dat je gehoor achteruit gaat, laat het dan ook meteen testen. Ben je er snel bij, kan je de schade beperken en heb je niet meteen een hoortoestel nodig. Horen speelt een belangrijke rol in je leven, alle reden om dit regelmatig te laten controleren!