Vissen op een voerstek

Ben je al lekker een tijd bezig met de opbouw van een voerstek, blijken er na de eerste keren vissen toch weinig resultaten te boeken. Hoe kan dat? Uiteraard zijn er heel veel redenen te bedenken dat de karper er even op die momenten niet zwemt, met er zijn ook wat wetmatigheden die je kunnen helpen om de puzzel te ontrafelen. 

Andere vissers aan het water

Heb zelf regelmatig voerstekken gemaakt. Soms met veel succes maar ook momenten van complete desillusie. Het vaak aanwezig zijn aan het water heeft me hier al enkele zaken geleerd. Misschien wel de meest belangrijke factor zijn andere vissers. Voorbeeld: na het 2 weken lang aanvoeren van een stek tussen de bodem verscholen kom ik ’s avonds langs om met de hond een rondje te lopen op het water. Als ik tussen de takken even stiekem wil kijken of er al vis te zien is, blijkt er een geschrokken visser op mijn meer dan goed verscholen plek te zitten. Deze stekkenpezer had meteen door dat ik het was. Blijkbaar had hij me zien voeren en wilde hier de vruchten van plukken. Ondanks een nat net, nat waadpak en natte onthaakmat had hij wonder boven wonder niets gevangen. Al was ik ontzettend boos op deze “collega”, toch kan je er op openbaar water weinig aan doen. Twee dagen daarna kan ik ook geen schub meer vangen. Later kreeg ik te horen dat de betreffende man 5 vissen ving en een 6e had gelost in de takken. De topschub van het water was er één van. Dit was blijkbaar voldoende voor de karper om deze stek voor een tijdje met rust te laten. 

Verkeerde stek voor de weersomstandigheden

Ook kan het zijn dat je gewoon op de verkeerde stek hebt gevoerd voor de weeromstandigheden. Zo hebben we gevist op een betaalwater, waar op onze gehuurde stek de week ervoor meer dan 70 vissen waren gevangen tot ver in de 20kg. Dat geeft vertrouwen. Voor de regen werd de zon ingewisseld en we hadden er zin in. Na 2 dagen bleven de beetmelders nog steeds compleet stil. Aan de andere kant van de plas hadden ze er echter al 30 te pakken. Ongelooflijk maar waar zat bijna het hele visbestand aan de andere kant van de plas in ondieper water te genieten van de laatste naarjaars zonnestralen. De tacklebox was al geheel vol geknoopt met verse onderlijnen, maar uiteindelijk werd zelfs het water aan onze kant steeds helderder, terwijl het water aan de andere kant enorm troebel was. Balen, maar vissen blijft vissen en niet vangen. Ongeacht het voeren had het geen zin om te blijven vissen.