De nodige tips voor als jij een reanimatiecursus wilt volgen

Het kan altijd voorkomen: een collega die ineens in elkaar zakt en niet meer reageert. In zo’n geval is het van groot belang dat iemand weet wat te doen. Het volgen van een reanimatiecursus kan daarom van levensbelang zijn. Maar waar dien je precies op letten bij het volgen van zo’n cursus? In deze blog geven we je vijf tips voor als jij een reanimatiecursus wilt volgen.

Zoek uit wat voor cursus bij jou past

Er zijn verschillende soorten reanimatiecursussen, waaronder de basisreanimatie en een cursus AED. Het is van belang om voor jezelf na te gaan welke cursus het beste bij je past. Wil je alleen leren reanimeren of wil je ook weten hoe je een aED moet gebruiken? Daarnaast zijn er ook cursussen die specifiek gericht zijn op bijvoorbeeld kinderen of ouderen. Kijk goed welke cursus het meest geschikt is voor jouw werkplek of persoonlijke situatie.

Kies voor een erkende cursus

Een erkende reanimatiecursus is van goede kwaliteit en sluit aan bij de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad. Door een erkende cursus te volgen, weet je zeker dat je een goede handelingen aanleert en dat je op een veilige en verantwoorde manier leert reanimeren. Daarnaast is het bij veel werkgevers verplicht om een erkende cursus te volgen.

Oefen regelmatig na het volgen van de cursus

Na het volgen van de cursus ben je misschien wel vol zelfvertrouwen over je eigen kunnen. Maar het is van groot belang om regelmatig te oefenen, zodat je blijft weten wat je dient te doen in geval van nood en zodat je vaardigheden ook op peil blijven. Bij sommige cursussen is het mogelijk om na afloop een oefendag te volgen. Maak hier zeker gebruik van.

Bespreek het volgen van een reanimatiecursus met je collega’s

Het is niet alleen belangrijk dat jijzelf weet hoe je dient te reanimeren, maar ook je collega’s. Bespreek daarom het volgen van een reanimatiecursus met je collega’s en motiveer ze om ook de cursus te volgen. Op die manier vergroot je de kans dat er altijd iemand in de buurt is die kan reanimeren.

Laat je certificaat niet verlopen

Een certificaat van een reanimatiecursus is meestal na twee jaar verlopen. Zorg ervoor dat je op tijd je certificaat verlengd, anders ben je niet meer bevoegd om te reanimeren. Voorkom dus dat je op het moment dat het er echt op aankomt, niet meer mag reanimeren omdat je certificaat verlopen is.

Samenvatting

Het volgen van een reanimatiecursus is ontzettend waardevol en kan levens redden. Door op een goede manier voorbereid te zijn, weet jij wat je dient te doen in geval van nood. Kies daarom voor een erkende cursus, oefen regelmatig en bespreek het volgen van een reanimatiecursus met je collega’s. Met onze vijf tips weet jij zeker dat je goed voorbereid bent om te kunnen reanimeren.

Bron: aed-professionals.nl