Rugbrace

Rugbrace

Pijnklachten aan je rug kunnen ontzettend vervelend zijn. Pas dan weet je ook hoeveel je precies doet met je rug. De rugklachten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Het kan zijn dat je te maken hebt met beenlengteverschil, met bekkeninstabiliteit of je rug langdurig te zwaar belast. Je kunt rugklachten oplopen door sport maar de meest voorkomende oorzaak is het lang in een verkeerde houding zitten. Dat is iets dat mensen met een zittend beroep nogal eens ervaren. Bij bepaalde klachten kan een rugbrace voor verlichting zorgen.

Een goede rugbrace biedt uitstekende ondersteuning aan je rug

Een rugbrace wordt gebruikt bij uiteenlopende klachten aan de rug en wordt ook na een operatie nog wel eens aangemeten. Ook geblesseerde sporters dragen niet zelden een brace. Net als mensen met een hernia hun heil ook niet zelden zoeken in het dragen van de brace voor de rug. Een goede brace biedt uitstekende ondersteuning en bescherming als sprake is van een pijnlijke en instabiele rug. In de sportwereld wordt een brace ook nog wel eens preventief gebruikt, om blessures te voorkomen dus. Een rugbrace bestaat vaak uit een combinatie van metaal, schuim, kunststof en elastisch materiaal.

De harde en de meer zachte variant; daar zit veel verschil in

Hoewel de brace er in tal van varianten is, kun je ze onderscheiden in de meer harde rugbrace en de zachtere uitvoering. De harde brace voelt stugger aan en moeten perfect op het lichaam passen en aangebracht worden. Ze zijn doorgaans van kunststof en ijzer en maken bewegen lastiger. Dit kan ideaal zijn als je van de arts of specialist bepaalde bewegingen ook niet mag maken. Aan de andere kant heb je ook de zachtere brace, van meer elastisch materiaal, met elastische banden en extra baleinen. Bewegen is met deze brace prima mogelijk en de brace werkt nu vooral ondersteunend. De zachte brace is ideaal voor mensen met een wat instabiele rug.

Je behoudt gewoon de spierkracht

De een heeft dus meer baat bij een rugbrace dan iemand anders. Het is overigens beslist niet zo dat door het gebruik van een brace de spierkracht af zou nemen, iets dat nog wel eens verondersteld wordt. Dit kan echter naar het rijk der fabelen verwezen worden. Wat wel bewezen is, is dat het gebruik van een brace voor een snelle en duidelijke afname van de pijnklachten kan zorgen. Met een brace kan bovendien sneller en uitgebreider functioneel herstel plaatsvinden.

Bespaar kosten voor medicatie door het aanschaffen van een brace voor je rug

Door het aanschaffen van een brace bespaar je ook kosten, denk alleen maar een de medicatie die je wellicht niet hoeft te kopen als je een brace gekocht hebt. Grootste bewijs van de prima werking van de brace is de patiënt zelf. Vrijwel iedereen die gebruik maakt van de rugbrace en aanvankelijk twijfels had, kan nu niet meer zonder de ondersteuner pur sang. Want dat is wat de brace voor de rug echt is. Overigens kun je ook een rugbrace voor zwaar werk en een rugbrace voor op de motor aanschaffen.